Om oss

Kinda Gurka för traditionen med färsksaltad gurka vidare

Traditionen att äta saltgurka har ett starkt fäste i Östergötland sen mycket lång tid tillbaka.

Sivert Lundgren hette specerihandlaren i Motala på 50-talet. Han hade en idé om att göra lutfisk och hittade en perfekt lokal utanför Rimforsa.
Redan första vintern misslyckades han dock med lutfisken som vittrade sönder.
För att rädda företaget plockade han fram ett gurkrecept han hade fått av sin mor och började istället lägg in gurkor.

Förädlad gurka är vår specialisering

Här saltas gurka på gammaldags vis, både som helkonserv och den helt unika färsksaltade.
Färsksaltade gurka påminner om en färska grönsaker och passar utmärkt i en sallad men vanligast
är den dock som ett smörgåspålägg.

Förutom den färsksaltade så lägger vi också in saltgurka i traditionell helkonserv.
Gurkorna läggs i stora tunnor där de mjölksyrajäses, ingen ättika eller socker används.

Den vita saltgurkan har en mycket speciell plats i den östgötska mattraditionen.

I övriga delar av landet säljs huvudsakligen gurka av så kallad västeråstyp inlagd i en lag baserad på ättika.

Den östgötska traditionen att odla och lägga in vita gurkor i saltlag kan spåras minst 100 år bakåt i tiden. I en gammal receptsamling från gården Karlslund finns följande beskrivning på färsksaltade gurkor: ”Knappt 1 kvarter salt, 1 kanna vatten, dill, brunbärsblad, pepparrot och svartvinbärsblad. Gurkorna blir färdiga på 5 – 6 dagar”. Inläggningskärlet skulle vara av ek och ha ett lock som höll gurkorna under lagen.

Kinda Gurka:s sortiment säljs till dagligvaruhandeln i hela Sverige.

 

Visste du att en gurka består av 95 procent vatten? Läs Kuriosa om gurka för mer spännande information du inte visste om.